Tuesday, May 24, 2011

KERNA SAYA TELAH KEHILANGAN SAHABAT SEJATI BUAT SELAMANYA

SAHABAT

KISAH BENAR: SHAH GREEN

CERITA 3-4 TAHUN YG LEPAS: 

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Chorus:
Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah

aku nak share hikayat hidup aku dgn satu2 nya BESTIES aku DANIAL HAKIM BIN MOHD HAMDI. 
besties dunia akhirat aku. aku kenal dia dari zaman sekolah menengah lg. mane aku pergi pas balik sekolah mesti aku lepak ngan dia. dia ni je yg phm aku cmne. aku ni jenis panas baran n sensitive. tu yg paling ketara yg dia nmpk. kalo aku mara2, msti aku TERlepas kat dia. tp dia ni bukan jns yg melenting. dia akan diam n tersenyum kambing je bila aku mara2. so, bile dia da wat cm uh. conform ak xjd mara. lg tergelak lg ada r. ayat dia slalu kuar time ak mara2 mesti "marah ke?? mara la lagi ye. aku ni kan tmpt ko lps kemarahan ko tu". huhuhu. ayat tacing sih dia. tp seyes. dia mmg xcam org len. kalo org len tibe2 kene sound tepek cm uh conform da kene maki hamun balik. tp Dani (name samaran dia) ni jns bukan cm uh. dia akan wat aku gelak. aku pon kagum ngn pagai special dia ni.

dia ni anak org kaya. tp dia xpnh menunjuk yg dia ni kaya. mksd aku, dia xpnh bermegah2 dgn kekayaan dia. dia ni anak tunggal. tp dia ni jns suke berdikari. even, dia ad maid at uma dia, tp keje2 uma, dia yg buat smpai maid at uma dia pon dok merungut "tuan dani, ya udah sih. jgn buat begini pd saya dong, kasihani saya. nnt saya dibuang kerja kerna suda enggak ada kerja yg bole dikerja'in." gelisah btl maid indon si dani ni bile dani da start keje2 mengemas. almaklum, dia ni mmg pembersih orgnya. dia ni dah la hensem, tinggi, pandai pulak tu, kaya, berbudi pekerti. aku pon jeles tgk dia ada sume uh. makbapak dia da bercerai. tp dia xpnh tunjuk yg dia ni cm sedih ke ap. bole dikatakan aku xpnh nmpk dia sedih.happy je manjang kdng2 aku tgk pon ak isau. huhu. 

dia ni slalu tlg aku bab2 cinta ni. hahaha (malu plak nak cite). aku ni jns pns baran,sensitive,kdng2 kalo org tsyg tgh majok ke,sedih ke, ak leh wat bodo jep sbb da pagai aku cmni. tp si dani ni lak yg terlebih nasihat aku mcm2. padahal seumur idop dia,dia xpnh ada awek. ramai awek2 nak pikat dia, tp sorg pon xlekat. jual mahal giler bdk ni weh. aku pon xphm. huhu. dia ni jenis happy go lucky. every week ak akan ajak dia dtg at tmpt kerja bapak aku men sport kat upm. ayah ak kerja at tmpt sukan upm. so, ak leh main segala jns sport yg aku suke. si dani ni pling suke swimming n gi gym. aku follow dia. tmpt kerja bapak aku, tp dia lak yg over2. hahahaa. tp aku xkisah. huhu. mak dia ni rapat ngn mak aku. jiran2 en. huhuhu. fmliy dia ngn aku agak rpt r. sbb uh kitowg besties. mane pergi msti mak ak pesana t dani suh jaga aku. yg mak dia plak xpon suh jge dani. adeii. xadil ni. huhuhu.
byk la kenangan aku dgn dani ni. sume bnd dia tau sal aku. kalo ad bnd2 buruk jd at aku msti dia yg dtg tolong dulu.

SAMPAI LA SATU PERISTIWA TU:

dulu ak ingt lg mase form bpe tah, aku jatuh basikal kat tepi parit area tmn kowt sbb elak drp kete keling langgar ak punya psl. aku pon trus bgon maki2 hamun si keling uh. keling uh slhkan aku plak. dia tbe2 nak tumbuk aku, size ak time uh da la kecik mmg xdpt nak lawan la keling boroi berbulu lg berbau tu. tbe2 si dani ni yg kebetulan lalu kat tepi jln uh naik kete ngn mak dia benti jap. then trus selamatkan aku. tah ap dia potpet ak keling uh, last2 tbe2 keling uh bg RM200. pas uh dani trus bg duit uh at aku. aku pon cam tergamam la. dia ckp duit uh sbgai tnda keling uh minxmaaf at aku. aku ckp la kat dani "eh, xpela, ko la ambik duit ni sbb ko da tlg aku". tbe2 dia pndg ak ngn mata tajam n muka bengang dia ckp "ko ambik jela duit ni, byk bunyi lak. dah! gi balik!" tbe2 dia tengking2,mara2 ak. 2 FIRST TIME dlm idop aku tgk dia sound ak smpai ak pon xleh nak bersuara. apa lg kelam kabut r ambik basikal aku. baru nak kayuh tbe2 dia ckp " ko jge diri ko tu baik2, kang kalo aku da xde kat sini, sape nak jge,tlg ko". cre dia ckp dah la membelakangkan pndgn dia dr aku, then trus naik kete n blah cm uh. aku lg r tergamam. dlm ati siap ckp lg "ap buang tabiat budak ni". then aku trus balik uma.

 lps aku jumpa dani at tmn uh pas 2-3 uh ak lgsg xnmpk dia. smpai la time uh ak ase ari sbtu kowt ak jln kaki nak gi ktm gi TS nak date ngn ex gf aku time uh. tbe2 ak nmpk dia kat tmn sorang2. cm tgh tggu someone. aku mula2 xpasan dr jauh
bile dah makin dekat, bru ak pasan. aku pon jerit la name dia. then dia pon pndng ak dgn muka sayu dia. aku dah start pk len. dgn tgk muka dia yg ala2 org xckp tido ny. dia trus ajak aku lpk kejap sbb dia nak cite somethin. aku dlm ati da dudap2 jantung tgk dia len mcm. sbb seumur idop aku xpnh tgk dia pucat cmni. blom pape dia nak bukak sore aku da mencelah ckp " weh, ko phl ni, sakit ker,len mcm jep". then dia tersenyum jep. tp senyum dia kali ni mmg senyum pkse. then tbe2 dia bg aku baju warna hijau ada pic "kelawar". then, dia tbe2 tgk aku len mcm lame giler. ak da lg isau. then dia nangis. aku dlm hati "huh suda, phl la bdk ni. adoii. len mcm ni" then dia ckp kat aku yg dia kene cancer. tp dia xckp dia kene cancer apa. aku tergamam kejap. then dia ckp dia minxmaap kalo2 dia pnh wat slh ngn aku. dia ckp dia eppy dpt kwn cm ak. sbb dani ni kwn ngn aku jep kat sini. dia ckp dia ad mase 2 ke 3 bulan (aku da xingat) tuk dia idop lg. ak time uh mmg blur skit bab2 sains ni. so, ak pon mmg xphm. dia ckp at ak, suh jge mak dia baik2 nnt, baju tu dia ckp dia suh aku pakai pas 1 lbh. then dia suh ak jd org yg lbh baik drp skng (waktu tu). mcm2 lg r dia pesan smpai meleleh2 airmata dia. time uh kejadian sume ni pg dlm 11.00 cm uh la. kat tmn. mmg xde org. aku n dia jep. aku dgr jela ap dia ckp then ak pon xpasan airmata aku mengalir. pas uh, tbe2 dia ckp "eh, ko kan nak gi dating, gi cpt. da lmbt en". dia trus tolak ak. ak ckp la ak xjd pergi la cz ak isaukan dia n nak anta dia balik. tp dia xbg. so, ak pon truskan pjlnn aku gi TS jumpa ex gf ak time uh. sepanjang pejalanan uh ak asyik pk jep btl ke si dani ni kene cancer, cancer apa?? then, at the same day, ex gf ak minx clash sbb dia kate ak da xcaring sal dia. so, ak pon ckp la "oke. thx. tc. bye2" then ak trus blah. sbb ak lbh pentingkan SAHABAT aku dani drp AWEK ak sendiri. nak balik punya psl, smpai ak terslh ambik tren sbb kelam kabut. nsb bek smpat kua alik.

da sampai rumah tu, aku trus singgah at uma dani. check2 xde org at uma dia. maid dia pon xde. then, ak alik uma tny mama dorg anak beranak gi mana. mama aku diam jep. then kakak aku ckp dorg gi luar negara. aku pon diam jela. then ak try contact dani sbb nak tau keadaan dia. tp xdpt. sampai ati dia blah gi lua negara xgtau ak pon. ak pon relax jela. tacing dowh ak time uh. sbb ni first time dia rahsiakan smthin. sedar xsedar da sebulan berlalu n time uh ak pon da abis SPM n tgh bercuti time uh. byg dani pon ak xnmpk. myb dia da lupa at ak kowt. ak pon mcm ari2 dok pk sal dia. sbb ak bingung dia pergi tbe2 jep dgn xgtau ak bnd sbnr. then time cuti sekolah tu, tibe2 ak tgk uma dia terang menerang. ak pon ap lg excited r jumpa dia balik. trus pelok dia weh. tp dia da len r. mkin berisi. ak tgk muka dia pon da ceria alik cm bese. then bile aku tny keadaan dia, dia ckp dia gi lua negara sbb gi operation sakit dia upanya. bru ak phm. pnjg lebar la dia dok cite. ak pon da kembali happy balik. sbb sebulan xde dia, ak cm org gile jep. sbb yela, dah ari hadap muka dia en. dia la teman ak gdo n tmn ak gurau2 segala. huhu. 

satu hari tu, aku ajak dia gi swimming. dia pon cm bese la akan join punya. tp kali ni, tbe2 dia ajak ak dtg uma dia jap suh tlg dia wat satu keje. smpai bilik dia, byk gile pic kenangan aku ngn dia dr awal pengenalan kitowg smpai skng (time tu). dia suh ak gunting pic uh cntik2. sbb dia nak tampal dlm album dia. aku pon xbyk ckp ak tlg r dia. tp dia ak nak tgk album dia, dia xbg lak. dia ckp belom mase lg. then, dah abis tu baru kitowg grk gi swimming. dlm perjalanan tu dlm kete dia ckp album tu dia wat dah lama, dia ckp dia nak adiahkan at aku n suh aku bce sume n simpan bnd uh baik2. aku pon da start ase len mcm balik. then da balik dr swimming uh, dia ckp dia mengadu sakit perot. so, dia pon alik uma dia cpt2. ak time uh singgah at uma dia jap. dia ajak lepak tmnkan dia. then tbe2 ak dgr bunyi bising at dapur. ak trus la berlari.

tgk2 jep ak trus nmpk dani ni tersungkur at dpn pintu bilik air. ak ap lg gelabah r tlg dia. then tbe2 dia cm sesak nafaz, ak lg r gelabah, ckp da panik giler smpai xtau nak wtpe. ak jerit la kuat2 kot maid dia dgr. then dani pon da start merapu2 da ckp "aku ase mase ak da nak sampai kot". then tbe2 idong n telinga dia berdarah. tgn dia lak asyik pegang perot jep. ak da start nangis da ckp suh dia bertahan jap. then ak bgon la gi berlari alik uma ak, tp uma ak xde org plak. mak aku kuar. then ak minx tlg jiran2. pas uh trus dtg alik at dani n bwk dia gi hospital. dlm perjalanan uh dia asyik dok pesan byk kali jgn lupa at dia, suh ak jd kwn yg baik, jge mak dia. ak da nangis giler2 da ni ak suh dia diam. dgn bju putih ak pnh ngn darah dia, dia plak abis basah kuyup ngn peluh2 dia. muka dia seyes pucat sgt. tbe2 je dia jd cm uh. dia ckp dia da oke. tp npe tbe2 jd cmni?? ak tol2 xphm. smpai kat ospital dia trus msok ICU. 

aku yg kat luar ICU ni dok ke hulu ke hilir dok isau sal si dani ni. then bru mak dia dtg. tp bapak dia xdtg. pas uh bru parent ak dtg. mak dia da nangis2 da. ak da nmpk mak ak ak trus meraung peluk mak ak. lame gak la dani at dlm tu. then doktor pon kua ckp dani ni da stable tp dani dlm koma. ak pon mmg da bersyukur gile la dani da oke. mlm tu jugak ak dtg temankan dani, siap myg hajat lg minx dani disembuhkan pnykitnya. seingat aku, mse ak temanakn bermalam at wad dia, ak bce yassin tuk dia. then, ak borak2 la dgn dia wlpon dia tgh koma. ak cite alik kenangan giler2 kitowg. tibe2 dia pasan airmata dia mengalir. ak pon try jep tahan airmata. sbb time uh ak da ase yg dia bole dgr sore ak. then tbe2 ak tringat at album yg dia pnh wat n ckp nak bg at aku, ak pon bergegas la balik kejap.  dlm perjalanan uh ak ase cm xsedap ati. smpai2 jep ospital alik pas ambik buku tu, tbe2 ak tgk da ramai org. ak xde r aspect apa2. tbe2 ak nmpk mak dani da smpai n da terlantar atas kerusi n cm nak pengsan, mak bapak ak lak cm tahan airmata. adik brdk ak pon same. then sedara mara dani pon skit2 ad yg da dtg. pas uh kwn2 setaman ngn uma ak. ak da pelik then ak trus gi bilik dani.

ALLAH jep yg tau prsn ak time uh, ak tgk wajah dani da ditutupi dgn kain. dani dah xde ker?? dani kenapa?? dani tido ker?? ak dtg kat dani tgk dia da xbernafaz, trus jatuh airmata aku smpai ak terduduk kat tepi dia. ak da start nak meraung tp ak control. " dani, nape ko pergi cpt sgt, aku baru pergi kejap nak ambik album ni. tp nape ko pergi tuk selamanya??!! nape ko xnak tggu ak kejap??!! ak nak tau ap yg ko tulis dlm album ni??!!!! nape ko wat ak cmni weh!!?? ni la kata2 last aku. tp jauh at sudut wajah arwah, ak nmpk dia tersenyum sbb ak tau penderitaan dia da berakhir. dia da pergi tinggalkan ak, fmily dia n dunia ni. aku tol2 pilu. sejak pas pemergiaan dia, setahun lbh ak try healing balik diri aku drp kesedihan ni. dan tuk pengetahuan korang ALBUM yg arwah pnh bg at aku 3 tahun yg lepas aku xpnh bkak lg. sbb ak tau kalo ak bukak msti sume kenangan2 uh dtg alik n ak akan meraung. n roh dia pon xkn tenteram en?? so, ak pon ambik kputusan tuk xmmbce nya smpai bile2. album uh ak still simpan lg. tapi ak xbersedia tuk mmbace nya.

dani mmg sorang sahabat sejati aku.cite ni sume hanya sebahagiaan drp hikayat ak n arwah. act byk lg. tp ak da xlarat nak nngis smbil menaip cite silam ni. ni pertama kali aku dedahkan cite peribadi aku kat korang.

pengajaran at sini is SENTIASA la HARGAI org yg HARGAI kita. n btw, SAHABAT is more important than KEKASIH. sbb kekasih bole cari len, tp sahabat??? hanya SATU DALAM SEJUTA je kita bole cari.

aku betol2 dah teringat at ko balik dani. sowi if ak pnh TERLUPA at ko even sedetik. ak doakan ko bahagia di tmpt baru ko k. ak syg ko sgt2. AL-FATIHAH~


ni la baju yg arwah hadiahkan kat shah, sampai skang shah simpan walaupon color dia dah start pudar.
hhhmmm. I LOVE U DANIAL. 
ALWAYS REMEMBER U DEEP INTO MY HEART.

AL-FATIHAH~

29 comments:

UniMeOw said...

bukak la album 2 ble ko dah ade kekuatan..
& buktikan kat diri sdri yg ko mmg ada kekuatan tu...

aku paham prasaan ko,,memang sedih..
tapi hakikatnya,hak Allah akan kembali padaNya jugak...
cuma masa kita pergi je xsama...huhu

NuSaNa NoSa 91 said...

walaupun arwah xde depan mata kamu, tp arwah ada dlm hati kamu.. ^_^

SHAH GREEN said...

unimeow: thx u. shah cube k. but im not strong enough yet. but i will try. thx u :)

SHAH GREEN said...

nusana: yyyeeaahhh. i know that. tp kadang2 sedih n jeles tgk org len ad besties msing2. :(

lilypelangi said...

awk syg dia .
tapi ALLAH lbih sygkan dia .
al-fatihah

SHAH GREEN said...

lilypelangi: yeahhh. thx u. AL-FATIHAH~

cik azeya said...

sedih. aku baca sampai habis. kebelakangan ni, aku selalu bace cerita pasal budak yang mati mude2. takot gile. aku tak bersedia lagi..hurm.

walauapepon, ajal maut semua di tangan Tuhan. bile pulak masa kite akan tibe kan.

alfatihah untuk arwah. harap kau tabah..

SHAH GREEN said...

cik azeya: thx u so much. yeahh. same2 la kita membuat amal kebaikan k. amin. thx 4 de doa tuk arwah. amin. :)

❤noor_azy❤ said...

entry nya pnjng tp pnuh dgn sribu mkne...
cume stu la,klau dah ada kekuatn utk buka album tu buka la..mungkin de bnde yg arwah dani nk shah tau disebalik album tu..dn sntiasa la ltkkn dia didlm hati smpai ble2 ye..

SHAH GREEN said...

noor: mmg shah nak sgt bukak album tu, tp hati ni YA ALLAH sayu sgt. ase lemah gemalai je tubuh ni bile nak bukak. msti nak meraung. hhmmm. shah cube k. yeahh, dia mmg sentiasa bersemadi dlm lubuk hati shah ni. thx u sbb sudi bce entry yg pnjg lebar ni k :)

A M E ! said...

dear shah , i cried while i read this . its such a great story and a great relationship you have . insyaAllah , one day bila kamu ada kekuatan itu , buka laa album tu . i bet arwah pun ingatkan kamu buat begitu as thats album sebagai persahabatan kamu berdua kan ? :) shah , thanks sebab buat ame sedar untuk hargai kawan yang masih ada disisi . tabahkan hati ya shah .

al fatihah .

AliaJustea said...

cry cry cry and cry :'(

M!z PuRpLe said...

ta tipu. i'm cryin.:(
ingt kan kisah2 mcm nih susa na jumpe. ta sngke. u pena alami nye. pape pon susa na cri kwn yg mcm nih..:)
untung la u knl ngn die. na jugak tgk pic danny nih..:)

SHAH GREEN said...

AME: thx u ame. i will try oke :)
alia: im sorry coz make u cry :(
miz: hhhmmmm. i will. thx u :)

abas azmi said...

i think u should open d album, he do it special just for you. but ,take your time ya, :)

be strong :)
memang Sahabat lagi penting dari kekasih, i sokong..i love Sahabat :)

btw, u has a good story to do some novel or something, ( n i knoe u like to do some writing since form 1)

SHAH GREEN said...

abas: thx u so much 4 de cmmnt. yeahhh. i will take my time. writing some novel? hhhmmm. im doin it. but just there's no such a very good timing for that :(

anien said...

huuu sdeyh nyer.. mglir air mte ku.. ya Allah cmne la klo sme nie jd pd ku.. huu sye akn lbih hrgai shbt ku.. :'( sbr yer abg shah mge arwah sntiase dcucuri rhmat Allah s.w.t amin...

SHAH GREEN said...

hhmmmm. thx u :(

zieyra chomot said...

salam .
tumpang sedih dgn kehilangan arwah . hakikatnye . saye kehilangan sepupu yang paling rapat ngan saye . n terkilan sgt sbb tak dpt nk jenguk arwah mase dia sakit sehinggalah arwah dikebumikan . terkilan sangat2 . hanye do jek yang mampu saye kirimkan . bersabarye (:

SHAH GREEN said...

hhmmm. takziah jugak pada u. thx :)

Anonymous said...

salam....
sye pn prnh melalui perkara ini
ad kwn saya 2, mmbe baik die dh tgglkan dunia nie.. sjak 2, kwn saya 2 berubah 360 darjah.. smpai saya dh x knl kwn saya 2...
ape2 pn be strong...

SHAH GREEN said...

really? takziah. thx~

uzAy said...

cdey baca story ni..macam tak percayakan..
huhuhu..takziah buat arwah 'dani'..
semoga shah tabah eh :)

Picoz Shupalula. said...

bawak bersabar banyak-banyak kay shah. ade hikmah semua nih. teruskan tabah. ingat pesan arwah, jadi kawan yang baik tau. amanat tuu. huhu.

#tacink gile kot bace entry nih :')

cik Atiera said...

:'(

jgn bersedih! berbahagialah atas pemergiannya..
kerana pemergiannya adalah utk bertemu dengan Allah.. tuhan yg menciptakan dirinya..
jgn bersedih! berbahagialah atas pemergiannya..
kerana pemergiannya adalah utk ke Syurga Allah..
jgn bersedih! berdoalah atas kesejahteraan dia disana.. moga rohnya tenang disisiNYA..
pemergiannya adalah pemergian selamanya, dan yakinlah dia ditempat dikalangan yg terbaek!
amin~ :)

simpan segala memori bersamanya, tersenyum kala mengingatinya.. in-syaAllah, pasti dia kan tersenyum di"sana" melihat senyummu disini :))

takziah! al-fatuhah~

http://tintahatimilikain.blogspot.com/2011/03/dia-pergi_23.html

SHAH GREEN said...

thx u guys :(

Syafila Abidin said...

wehh.. ko tkde gmbr dia ke? nak tgk muka.. kot2 kte kenal...

SHAH GREEN said...

ada. tp xde soft copy. sbb semuanya arwah yg cuci pic. ada yg hard copy yg dah cuci punya. semua ad dlm album tu. Until now tak bukak2 lagi.

FezzElf said...

:'(

Post a Comment

 
 
Copyright © SHAH PHOTOGRAPHY
Blogger Theme by BloggerThemes